PALČICA / Petite Poucette, 2012

Preden začnemo kogarkoli karkoli učiti, ga moramo poznati. Kdo pravzaprav danes hodi v osnovno šolo, v srednjo šolo, na univerzo?

Palčica je vzdevek za študentko, dijaka, najstnico, šolarja – za mlade, ki z zavidljivo hitrostjo s palcema pišejo sporočila in jih pošiljajo iz pametnih telefonov. Živijo v prelomnem času novih tehnologij, razpršenega znanja in neizogibne potrebe po vzpostavljanju novih odnosov. Svet se je tako zelo spremenil, da morajo mladi vse iznajti na novo: način, kako živeti skupaj, inštitucije, načine, kako biti in kaj vedeti …

“Zahodne družbe so preživele že dve veliki revoluciji: prehod od ustnega k pisnemu in od pisnega k tiskanemu. Tretji prehod je prehod od tiskanega k novim tehnologijam. Vsako od teh revolucij so spremljale politične in družbene spremembe: ob prehodu od ustnega k pisnemu je na primer nastala pedagogika. To so krizna obdobja, tako kot obdobje, v katerem živimo zdaj. Finance, politika, šolstvo, Cerkev ... povejte mi za eno področje, ki ni v krizi! Ni ga. In ker inštitucije tem spremembam ne sledijo več, saj so popolnoma zastarele, vse leži na ramenih Palčice. Prilagoditi se mora z vso hitrostjo, veliko hitreje kot njeni starši in stari starši. To je prava metamorfoza!”

Michel Serres (1930) je filozof, matematik in zgodovinar znanosti, profesor na Univerzi Stanford in član Francoske akademije, eden najuglednejših sodobnih francoskih humanistov, avtor več kot šestdesetih knjig z najrazličnejših področij družbe. V zadnjih letih je izdal več izjemno odmevnih knjig, med drugim “Palčico” (2012) in “Včasih je bilo bolje” (2017). Je eden redkih sodobnih filozofov, ki kritično in obenem optimistično razmišljajo o povezovanju humanistike in naravoslovnih znanosti.

Knjiga je izšla kot posebna izdaja Hiše poezije, prevedli so jo študenti Oddelka za prevajalstvo FFUL pod mentorstvom Nadje Dobnik.

Knjigo lahko naročite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

 • Posebne izdaje
 • prevedli
  Sara Berkopec, Jan Gajski, Barbara Gorišek, Teja Kavčič, Luka Krek, Tessa Mavrič, Anja Mikljič, Lucija Perne, Ana Poljanšek, Andrea Savić, Martina Smodiš, Ines Štefanič in Eva Štuhec
 • mentorica in urednica
  Nadja Dobnik
 • oblikovanje
  Sandi Radovan
 • 2018
  96 strani
  cena 21 EUR