TISTO NEUSTAVLJIVO

Ženska, izgubljena in hkrati vsa iz sebe. Ki si je nočem izmišljevati, a jo bom vseeno sestavila iz različnih kosov, da bo, kar smo vsi, vagabundi, odvrženi na nove celine, za kar smo morda tudi prosili, izgnani v pravem trenutku, usoda nas je varovala, mi pa smo mislili, da nas je preklela, vodila nas je, mi pa smo mislili, da smo izgubljeni.

 

In ko se je že zdelo, da je zdaj veliko bolje, veliko več miru v srcu in v državi tudi, ne več eni sami, temveč razcepljeni na več držav, tedaj je oni Tam prišel zavzet tisti Tu. In okoli tega spora, presajenega v te dežele, v srce moškega, in predvsem v srce ženske, okoli tega spora se je hotela splesti pripoved, izkrčila si je stezo z besedami, ki so prihajale hitro, skoraj same od sebe, in odpirale vrata v to nesluteno pot v preteklost, v skrite reči, malokrat videne prej.
Tisto neustavljivo je bil obisk – pa ne prav dolg.

 

Metka Zupančič je literarna zgodovinarka, prevajalka in avtorica bogatega opusa del s področja mitologije in mitokritike v sodobni francoski in frankofonski književnosti. Leta 1988 je doktorirala z disertacijo Orfizem in polifonija v delih Clauda Simona in od leta 1989 poučevala v Združenih državah Amerike in Kanadi, nazadnje na Univerzi Alabame v Tuscaloosi, kjer je dosegla naziv zaslužne profesorice. Hkrati se ukvarja tudi z jogo po metodi B.K.S. Iyengarja.
Pripoved L’envahissement je nastala v francoščini leta 1998 v Guelphu (Ontario) in je razen objavljenih dveh poglavij ostala v predalu vse do leta 2020, ko je izšla pri pariški založbi L'Harmattan. Besedilo je nagovorilo prevajalko Živo Čebulj in ga zdaj lahko beremo v slovenščini. Po dolgih letih je Metka Zupančič spet dobila dom za svoje ustvarjanje v slovenščini in pri Hiši poezije.

prevod 
Živa Čebulj  

 • Zbirka Ginko
  25. knjiga
  Cena 23 EUR
 • Urednica zbirke
  Nadja Dobnik
 • Oblikovanje zbirke
  Sandi Radovan
 • Fotogtrafija na ščitnem ovitku
  Metka Zupančič
 • 2023
  174 strani

Knjigo lahko kupite pri nas po ceni 18 EURNAROČILO