Beckett - moj advokat

Pesniška zbirka Zorana Pevca z naslovom Beckett – moj advokat je formalno sestavljena iz petih sklopov po deset pesmi, vsak pa se začenja z daljšo, uvodno pesmijo, ki miselno uvaja vsak cikel posebej. Prvi izhaja iz znane Beckettove sintagme spodleteti-poizkusiti znova-spodleteti bolje. Pesmi se v nadaljevanju nanašajo na nenehne poizkuse, kako spremeniti življenje, ki pa se vendarle nekako dialektično vrti v istem krogu. Drugi sklop pesmi uvaja bartlebyjevska misel raje bi, da ne, znotraj katere se izraža namera pesniškega subjekta, da se pasivno upre zunanji (pri)sili, kjer je med drugim prisoten dvom o stvarnosti in nedoumljivost razumevanja sveta. Tretji sklop pesmi je namenjen neizrekljivosti besede in pomenu tišine ter usode v eksistencialni izkušnji, predzadnji cikel pesmi prinaša misel o grozi, ki včasih zaobjema spoznanje o sebstvu in o srečanju jaza z drugim, zbirko pa zaključuje pesniško razmišljanje o pogledu na tubivanje, na prostor in čas, kjer se upanje druži z razmišljanjem o minevanju.
Pesniška zbirka kot celota poizkuša tvoriti pesniško avtentično bistvo, ki je obenem skrivnost in razodetje strašnih, a tudi blaženih globin samobiti.

 

 • Poetikonove lire / Poetikon's Lyres
  98. knjiga / 98th book
 • urednik zbirke / series editor
  Ivan Dobnik
 • oblikovanje zbirke / series design 
  Sandi Radovan
 • 2022
  66 strani / pages
  cena / price 23 EUR
 • Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo RS.

 

Knjigo lahko kupite po ceni 18 EUR na povezavi: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.